De anticonceptiepil. Sinds 1960 is dit revolutionaire medicijn op de markt en bijna 60 jaar later zijn er zo’n 100 miljoen pilgebruiksters wereldwijd! We zijn er als vrouwen massaal aan verknocht en nemen het dagelijks tot ons. Als jij bij deze 100 miljoen hoort, wil ik je vragen in je geheugen te graven en het volgende te beantwoorden: wanneer kreeg je voor het eerst een recept voor de pil mee van je huisarts? En weet je nog met welke reden jij hiermee begon?

Ruim 60% van de vrouwen die de pil gebruiken, krijgen deze in eerste instantie voorgeschreven voor een andere reden dan het voorkomen van een zwangerschap. Vaak al als jonge tiener. Misschien hoor jij wel bij dit hoge percentage en kreeg je de pil voorgeschreven omdat je een onregelmatige cyclus en/of een heftige, pijnlijke menstruatie had. Of kreeg jij de pil mee omdat je zo’n last had van acné? Endometriose? PCOS? Migraine? You name it. In dat geval wordt de pil als een soort van pleister voor je klachten gebruikt, want het onderliggende probleem wordt hier niet mee verholpen.

Tegelijkertijd word je wel beschermd tegen een zwangerschap en dat is voor veel vrouwen een handige bijkomstigheid. Het twee-vliegen-in-één-klap verhaal, zeg maar.

 

Maar wat weet je eigenlijk over dat kleine pilletje?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mij is nooit verteld hoe de pil werkt. En daar hield ik me eigenlijk ook niet mee bezig als 13-jarige, want ik wilde van mijn puistjes af en geen heftige buikpijn meer. Oh en ik wilde nog geen baby in de komende jaren 😉. En dat kon de pil allemaal regelen volgens mijn huisarts. Punt.
Pas sinds afgelopen jaren leer ik meer over de (bij)werking van anticonceptie en ben ik me bewust van het feit dat niet veel vrouwen deze informatie krijgen als ze aan de pil gaan of al zijn. Mocht jij daar één van zijn, dan hoop ik dat ik jou vandaag wat van deze gemiste, cruciale informatie mag bijbrengen.

Allereerst: Er zijn een paar opties als het gaat om de pil, de combinatiepil (met hormonen oestrogeen en progesteron) en de pil met alleen progesteron. En dan heb je nog verschillende vormen zoals onder andere de fasenpil of een staafje in je arm. De combinatiepil wordt het meeste gebruikt en kennen we bijvoorbeeld onder de naam microgynon 30. Die 30 staat overigens voor het aantal microgram oestrogeen in de pil.

Ten tweede: je kunt alleen zwanger worden als je ovuleert. Zo goed als elke maand komt er in 1 van de twee eierstokken een eicel tot rijping en er is dan ongeveer 24 uur de tijd om een bevruchting te laten plaatsvinden. Ondertussen is het baarmoederslijmvlies klaargemaakt voor een goede innesteling van de bevruchte eicel. Is de eicel niet bevrucht? Dan wordt deze met het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dat zorgt voor bloedverlies en noemen we onze menstruatie.

Oké dat gezegd te hebben… hoe werkt de pil dan? Deze doet z’n werking door de signalen van je hersenen naar je eierstokken te onderdrukken en zo de natuurlijke functie van het voortplantingssysteem te veranderen. Je eicelgroei wordt stilgelegd, je hebt geen ovulatie (en dus geen ‘echte’ menstruatie!) en door de hoge aanlevering en productie van hormonen lijk je voor je brein voortdurend zwanger (maar dat ben je niet). Er kan dus geen bevruchting plaatsvinden.

Wat een uitvinding… Toch?

Zeker, maar helaas zitten er ook wat (flinke) nadelen aan pilgebruik vast. En tegenwoordig is er steeds meer bekend over de bijwerkingen van de pil. De aanvoering van een hoge dosering synthetische hormonen in de pil hebben een ongunstig en verstorend effect op je darmgezondheid, je schildklier, bijnieren, energie, mentale gezondheid, libido, metabolisme, vruchtbaarheid… En op langere termijn kans op trombose en zelfs op verschillende vormen van kanker… Uhm, ho maar?!

Jep, je hele lichaam ontregeld. Het is een stiekemerd. Een dirty little bastard.

Het kan daarom ook best even duren voordat je weer een normale, regelmatige cyclus hebt als je stopt met de pil. En als je stopt vanwege een kinderwens, begrijp je nu denk ik ook wel dat de boel best tijd nodig kan hebben om te herstellen nadat je het voortplantingssysteem hebt onderdrukt. En dat een zwangerschap zomaar een jaar (of 2 jaar) op zich kan laten wachten… Daarover kun je in een later blog meer lezen.

Begrijp me niet verkeerd, it’s not all bad… En ik wil je al helemaal niet bang maken! De pil geeft ons vrouwen heel veel vrijheid en mogelijkheden om ons leven te leiden zoals we dat zouden wensen. Het gemak van 3 weken per maand een klein pilletje nemen om vervolgens beschermd te zijn tegen zwangerschap is natuurlijk best wel een uitvinding. Om nog maar te zwijgen over de mogelijkheid van doorslikken die tijdens je vakanties verrekte goed uitkomt. En als puber was ik de pil zo dankbaar voor een huid zonder acné!
Maar het gaat erom dat je juist geïnformeerd wordt. Dat je je ervan bewust bent wat dit medicijn doet en dat daar best wat consequenties aan vastzitten.

 

Wat kun je doen?

Als je de pil slikt, is het belangrijk te weten dat deze -naast de bijwerkingen- een scala aan essentiële voedingsstoffen wegrooft die betrokken zijn bij de vele lichaamsprocessen om je gezond te houden. Ha, vandaar die ellendige waslijst eerder… Het is verstandig om je bewust te zijn van je voeding en leefstijl en je lichaam extra te ondersteunen met suppletie.

 

Daarom heb ik 8 tips voor je:

– Krik je portie groenten op naar minimaal 400 gram per dag en eet vooral kruisbloemige groenten, zoals bijv. broccoli en bloemkool. Dat vind je lever fijn en je darmen zullen je ook dankbaar zijn😊

– Neem dagelijks een handje ongebrande, ongezouten noten en pitten/zaden (pompoenpitten)

– Laat geraffineerde/toegevoegde suiker lekker links liggen. You’re already sweet enough

– Ondersteun jezelf met een goede multivitamine speciaal voor de vrouw met in ieder geval B-vitamines, selenium en zink (met goed bedoel ik merken als Vitakruid, Orthica, VitOrtho, Vitals, Ortholon #nospon) en daarnaast een supplement met omega 3-vetzuren EPA en DHA, zoals visolie of algenolie

– Ondersteun je darmen met probiotica, lekker veel vezels en voldoende eiwitten

– Wees lief voor jezelf. Sta stil bij de manier waarop je tegen jezelf praat, want aardig en positief zijn tegenover jezelf doet wonderen voor je algehele gezondheid. Ja, echt!

– Pak serieuze rust. En daarmee bedoel ik voornamelijk nachtrust. Zorg voor regelmaat en zeker 7-8 uur kwalitatief goede slaap per nacht. Dat is zo belangrijk voor je herstel en je hormoonhuishouding!

– Beweeg. Een open deur, ik weet het. Maar beweging is zo belangrijk, het liefst in de buitenlucht. Dus loop een rondje ’s avonds na het eten of tussen de middag. Gewoon wandelen is ook beweging 😊

 

Meer weten?

Ik kan me goed voorstellen dat je dit leest en jezelf afvraagt wat dan een goed alternatief voor de pil zal zijn. Daarover kun je later meer lezen. Ben jij 1 van die 100 miljoen vrouwen en wil je hier nog veel meer over weten? Of twijfel je zelfs om te stoppen met de pil? Neem dan vrijblijvend contact met me op voor tips!