Golden Milk. Drink jij het al? Het is simpel gezegd Kurkuma melk, verwarmd met toegevoegde specerijen. Het is een eeuwenoude Ayurvedische drank die steeds populairder wordt in de Westerse wereld. Niet gek, want het heeft een bijzonder gunstig effect op onze gezondheid!
Kurkuma, gember en kaneel zijn de toppers van dit drankje. Naast dat deze specerijen boordevol antioxidanten zitten, hebben ze ook een ontstekingsremmende werking, verbeteren ze de insulinegevoeligheid en dragen ze bij aan een gezonde hart- en hersenwerking. Sounds good!
Ik drink het zelf bijna dagelijks en vind het heerlijk! Door wat te experimenteren heb ik nu een ‘upgrade’ versie voor mezelf ontdekt en deze deel ik graag met je. Aangezien curcumine (de werkzame stof in kurkuma) een vet oplosbare stof is, voeg ik kokosmelk en een beetje kokosvet toe voor een betere opname en een lekkerdere smaak. En als extra boost voeg ik een eetlepel collageen toe, wat bijdraagt aan herstel van de darmwand, sterkere botten en gewrichten en verbetering van huid, haar en nagels.
Een mega boost voor je gezondheid dus!
Wat heb je nodig?
- 120 ml ongezoete amandelmelk (of een andere -ongezoete- plantaardige melk)
- 100 ml kokosmelk
- 2 theelepels kurkuma
- 1 cm verse gember geraspt verse gember of ½ theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kokosolie
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1 eetlepel grasgevoerde rundercollageen hydrolysaat (Great Lakes)
- 1 tot 2 theelepels rauwe honing (optioneel)
- Mespunt versgemalen peper
Door peper toe te voegen verbeter je de biologische beschikbaarheid (opname) van kurkuma met 2000%, dus… niet vergeten!
Hoe maak je het?
- Voeg alle ingrediënten samen in een steelpannetje en zet het op midden hoog vuur
- Wanneer het kookt, zet dan het vuur laag en laat het nog zo’n 5 minuten sudderen
- Giet de melk door een zeefje in een kop en doe er nog wat kaneel op.
- Bewaar het overgebleven restje in een weckpot in de koelkast. Je kunt het zo’n 5 dagen bewaren en opwarmen als je het wilt drinken.